Hoppa till sidans innehåll

Beskrivning av banan


 1109-1 188

Mullsjö x-trail ½ marathon är ett terränglopp i ordets rätta bemärkelse. Banan går i skogarna invid sjön Stråkens stränder, där den senaste istidens framfart skapat en dramatisk och spektakulär natur med höga höjder och branta stup. Det var bland annat i dessa skogar som konstnären John Bauer hämtade inspiration till sina bilder.

Majoriteten av loppet går på stigar och vandringsleder (ca. 5 % är grusväg och 5% asfalt). X:et i x-trail står för att banan på sina ställen är av extraordinär karaktär rent löpmässigt (smala passager, branta backar, broar och spänger). Men observera att banan inte går genom obanad terräng eller vattendrag såsom kärr och myrar.

1109-1 293 

Starten går vid Mullsjö SOK:s klubbstuga på 290 möh och faller sedan längs stigar och mindre skogsväg ungefär hundra höjdmeter ned till sjön Stråken. Sträckan till första vätskekontrollen vid båthamnen blir därför lättlöpt. Studerar man banprofilen  inser man dock att det kan vara värt att hushålla lite på krafterna eftersom den nedförslöpning som ges i början av loppet skall betalas tillbaka på slutet.

 

Mellan första och andra kontrollen är banan både tekniskt och fysiskt stimulerande. Här får man känna på den dramatiska naturen runt Stråkens stränder på allvar. Banan passerar över Stråken via järnvägsbron (under spåret) för att sedan fortsätta längs västra sidan av sjön fram till Ryfors bruk och genom naturreservatet Gammelskogen till Nyhem och andra kontrollen.

 

Genom den så kallade pärleporten - gångtunneln som går under Bottnarydsvägen - följer banan vandringsleden tillbaka norrut invid vattnet, över stora bilbron, upp på åsen vid Mullsjö camping för att sedan vid Mullsjörondellen passera igenom gångtunneln över till Gyljerydsmon och tredje kontrollen.

 

Banan fortsätter åter längs Stråkens kuperade strandlinje. Här kommer en av de tuffare backarna, kort och brant, men med banans finaste utsikt på toppen. Efter att åter ha passerat vid järnvägsbron följer banan den knixiga vandringsleden mellan de gamla fiskdammarna, passerar under väg 26/47, upp till gamla landsvägen och fjärde kontrollen.

P8270214

Sista delen består av klättringen tillbaka till MSOK-stugan genom Mullsjö samhälle. Stigningen sker dock etappvis med flack löpning mellan backarna. Här blir det en del asfalt, blandat med grus och gräs. Sista 300 meter går genom ett skogsparti som slutar med en härlig upploppsraka in i mål.

Uppdaterad: 07 AUG 2017 20:59 Skribent: Kjell Danfors